14 Şubat 2017 Salı

Neden Dinler Tarihi?


Dinler tarihi; İslam, Hıristiyanlık, Yahudilik Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sihizm, Şintoizm, Konfüçyanizm, Taoizm gibi yaşayan dinleri ayrıca Afrika, Avustralya gibi kıtalardaki kabile dinlerinin ve mitoloji gibi pek çok konuda araştırmaların yapıldığı bir disiplindir. Peki tüm bu alanlarda okumalar yapmak bizlere neler kazandırır. Biz Müslümanların bu alanda çalışma yapmamızın bizlere katkısı neler olabilir. Bu alanın önemini ve gerekliliğini madde madde şöyle sıralayabiliriz.


1-Genel kültür açısından


Hikmet müminin yitik malıysa ve onu nerede bulursa alması gerekiyorsa bu alan tamda böyle bir alan...


2-Diğer din mensuplarıyla sağlıklı bir iletişim kurma açısından


Gittikçe küçülen ve sınırların ortadan kalktığı dünyada bir arada yaşayan farklı din mensupları birbirlerini tanıyabilirlerse aradaki iletişim daha sağlıklı olacaktır.


3-Misyonerlik faaliyetlerini tanıma ve tedbir alma açısından

Şuurlu bir Müslüman kendi dinini çok iyi bilmekle beraber diğer dinlerden de haberdar olmalıdır. Böylece kendi dindaşlarına yönelik menfi faaliyetlere karşılık verebilir.


4-İslam'ı diğer din mensuplarına daha iyi anlatabilmek açısından


İslam dinini diğer din mensuplarına tebliğ edebilmemiz için evvela kendi dinimizi iyi bilmemiz gerekir. Bununla beraber diğer dinleri ve onların mensuplarını da iyi tanımalıyız ki onlara sağlıklı bir şekilde İslam'ı tebliğ edebilelim.


5-İslam'a karışmış hurafeleri ve İsrailiyat'ı tanıyıp tespit etme açısından


Farklı dinlerde de elbet hakikat kırıntıları vardır. Bu hakikatleri reddetmememiz gerektiği gibi aynı şekilde İslam dininin özüne aykırı Kur'an ve sahih sünnete aykırı fikirlere karşı uyanık olmamız açısından diğer dinleri tanımak önem arz eder.


6-İslam dininin ne derece mükemmel bir din olduğunu tekrar tekrar idrak etme açısından

Diğer dinler hakkında okumalar yaptığınızda mensubu bulunduğunuz İslam dininin ne derece mükemmel, insan aklına hakaret etmeyen bir din olduğunu tekrar fark edeceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder