11 Mart 2017 Cumartesi

Hint Dinlerinde Kutsal Mekanlar: Budizm

Hint dinlerinde bütün bir Hint diyarı, şehirler, ırmaklar, kutsal kabul edilen kişiler ve bunların yaşamında önem arzeden olaylar ve bu olayların yaşandığı mekanlar kutsal kabul edilir. Hint dinlerinden olan Budizm'de de bu durum söz konusu olup Budizm'in kurucusu olan Buda'nın hayatının dönüm noktalarını oluşturan yerler kutsal kabul edilmiş ve buralar birer hac merkezi olmuştur. Bu yerler dünyadaki bütün Budistler için kutsal kabul edilmektedir. Bu kutsal yerleri ziyaret eden Budistler adeta Buda'nın tecrübesini bizzat tekrar etmiş ve onu yeniden tekrarlamış olmaktadırlar. Buda'nın hayatının dönüm noktalarını oluşturan olayların gerçekleştiği dört yer özellikle Budistler tarafından kabul edilmektedir. Bu dört yer Lumbini, Bodhgaya, Sarnath ve Kuşinara'dır.
Buda'nın Doğduğu Yer
Lumbini

Buda'nın doğum yeri olan Lumbini, Budizm'in önemli hac merkezlerinden biridir.Günümüzde Nepal sınırında yer almaktadır. Budist hacılar burayı hac için ziyaret etmektedirler.

Buda'nın Aydınlandığı Yer
Bodhgaya

Burası Buda'nın Nirvana'ya ulaştığı yerdir. Asıl ismi Sakyamuni olan Buda burada bir incir ağacı olan Bodhi ağacının altında 49 gün meditasyon yaptıktan sonra aydınlanmış ve bundan sonra Buda ismini almıştır. Buda'nın aydınlığa ulaştığı yer olan Bodhgaya budistler için yeryüzündeki en kutsal mekandır.

Geyikli Park
Sarnath

Burası Buda'nın aydınlandıktan sonra ilk vaazını verdiği yerdir. Buda burada 4 temel gerçek ve sekiz dilimli yolu açıklamıştır. Burası ayrıca Geyik Parkı olarak ta bilinmektedir. Budistlere göre bu yerin önemi Budizm'in bir din olarak başladığı yer olarak kabul edilmesidir. Zira Buda burada ilk vaazını vermiş ve böylece Dharma'yı yani Hakikatin Tekerleği'ni harekete geçirmiştir. Sarnath günümüzde Benares şehrine yakın bir yerdedir.

Parinirvana Tapınağı-Kuşinagar
Kuşinara

Kuşinara Buda'nın öldüğü yerdir. Bu özelliğinden dolayı Kuşinara Budizm'in en önemli kutsal mekanlarından ve hac merkezlerindendir. Günümüzde Hindistan'ın Kasia şehrinde yer almaktadır. Buda 80 yaşına basmadan üç ay önce yaşamaktan vazgeçmiştir. Buda'nın ölümünü ifade etmek için Parinirvana'ya ulaştı denilir.Yani bununla Buda'nın son kez Nirvana'ya ulaştığı ifade edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder