30 Mart 2020 Pazartesi

Sâbiî İnancında Eskatolojik Anlatılar

Sabiiler ırmakta vaftiz oluyor

Sâbiîlik
Kuran'ı Kerim'de üç ayette (Bakara, 62; Maide, 69; Hacc, 17) bahsi geçen ve günümüzde müntesipleri bulunan bir dindir. Pek çok din de olduğu gibi gnostik ve düalist bir gelenek olan Sabiilik'te de eskatolojik (ahir zaman/kıyamet) anlatılar bulunmaktadır. Kutsal kitaplarından biri olan Ginza'da bu hususta detaylı bilgiler mevcuttur.


Eskatolojik anlatılardan önce kısaca zaman tasavvurlarına değinmek gerekir. Sâbiî inancına göre zaman 7 gezegen ve 12 burç arasında taksim edilmiş olup, insanlığın yaratılışından kıyamet kopuncaya kadar 480 bin yıl geçecektir. Bu 480 bin yıl 7 gezen ve 12 burç arasında taksim edilmiştir. İnsanlar işledikleri günah sebebiyle her bir gezegen zamanında cezalandırılmış ve yok edilmiş sadece tek bir çift kalmış ve tekrar çoğalmıştır. Son olarak Nergal (Mars) gezegeni zamanında Nuh tufanı ile cezalandırılmış, sadece çok az insan kurtulmuştur.
Sabii kutsal kitabı Ginza



 Nergal gezegeninin son 2 bin yılı ahir zaman olarak kabul edilmektedir. Özellikle son 210 yılda pek çok olay gerçekleşecektir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Sular yeryüzünden çekilecek, tüm dünyada kuraklık görülecek, şiddetli rüzgârlar gerçekleşecek, Dünya günde üç kez sarsılacak

Kıtlık olacak, dört ayaklı hayvanlar azalacak, dolu ve yıldırım gibi felaketler olacak, insanlar yeryüzünün sonunun yaklaştığı ile ilgili bir ses, bir işaret duyacak

Araplar bütün bölgelerde yükselecek, Araplar bütün dünyanın efendisi olacaklar, diğer krallar ölecek bundan dolayı kara bir bulut yükselip tüm dünyayı saracak, Araplar arasında bir fitne çıkacak

Yeryüzünün iki büyük hükümdarı savaşacak, biri ölecek diğeri tüm dünyaya hükmedecek

 İnsanlar hızla çoğalacak, nüfus artacak, asker sayısı çoğalacak, yeryüzünde büyük bir savaş çıkacak, erkeklerin çoğu ölecek, yeryüzünde erkek kıtlığı yaşanacak, kadınlar erkek avına çıkacaklar, gördükleri erkekleri kapmak için kavga edecekler

Yalancı Mesih çıkacak, bazı olağanüstü olaylar gerçekleştirecek, herkes ona itaat edecek

 Her türlü ahlaki ve tabii kötülük ve bozulmanın had safhaya ulaştığı bu dönemde Kral Burzin'in oğlu Kral Praşai Siva (son savaşçı, son kral) gelecek, altın bir dönem başlatacaktır.

Onun zamanında tüm kötülükler ve ahlaki ve tabii bozulmalar son bulacaktır. Yeryüzüne mutlak adalet ve saadet egemen olacaktır. Onun krallığı dünyanın sonuna kadar devam edecektir.

Son olarak ilahi ışık âleminden gelen hayat suyu (Yardna) dünyadan çekilecek, onun yerine okyanuslardan yeşil zehirli sular akacak, onun kokusunu alanlar ruhlarını teslim edecekler. Böylelikle yeryüzündeki herkes ölecek ve dünya hayatı son bulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder