9 Şubat 2018 Cuma

Hindu Tanrı ve Tanrıçaları



Politeist dinlerden olan Hinduizm’in tanrı ve tanrıçalarının belli bir sayısı yoktur.Tanrısal varlıklar genellikle gerçek tanrının avataraları (enkarnasyon) şeklinde görülür. Ayrıca Hindu kutsal kitaplarından olan Rig Veda’da ki şu ifade Hinduların tanrı ve tanrıçalara bakışını yansıtmaktadır:”Aslında hakikat birdir, ancak azizler ondan değişik isimlerle bahsetmişlerdir.” Hint metinlerinde geçen bütün tanrılara hürmet gösterilir fakat bazı tanrı ve tanrıçalar ön plana çıkmaktadır. Ayrıca mensup olunan mezhebe göre öne çıkarılan tanrılar da farklılık arz etmektedir. Bunlardan en önemli olanlara aşağıda değineceğiz:


1-Brahma

Hinduizm’de Trimurti denilen üç tanrıdan biridir. Tanrı Brahma genellikle yaratıcı tanrı olarak kabul edilir. Tüm evreni onun yarattığına inanılır. Brahma ezeli ve ebedi, zaman ve mekandan münezzeh bir tanrı olarak kabul edilir.


2-Şiva

Brahma ve Vişnu ile birlikte Hindu panteonunun zirvesinde yer alan önemli bir tanrıdır. Şiva gazap yönü ön planda olan tanrıdır. Saivizm mezhebinin baş tanrısıdır.


3-Vişnu

Hinduizmin en önemli üç tanrısından biridir. Alemin koruyucusu olarak kabul edilir. Vişnu merhamet yönü ön planda olan tanrıdır. Alemde sıkıntılı durumlar olduğunda Vişnu’nun avataraları yeryüzüne iner ve sükuneti sağlar. Vaisnava mezhebinde yüce tanrı olarak kabul edilir.Bu mezhebe göre Vişnu tek tanrı olup diğer tanrılar onun avataralarıdır.


4-Krişna

Vişnu'nun avataralarından biri olan Krişna’nın anlamı kara demektir. Sürüleri koruyucu özelliği vardır. Sakti mezhebinde Yüce tanrı olarak kabul edilir.


5-Durga

Sakti mezhebinde baş tanrıça olarak kabul edilir. Hinduizmdeki en yaygın tanrıçadır.Bir aslan üzerinde oturmuş biçimde, bir elinde yılandan bir kırbaç, diğer ellerinde ise farklı silahlar taşıyan bir tanrıça olarak tasvir  edilir.


6-Hanuman

Maymun yüzlü tanrı olarak bilinir. Havada uçabildiğine inanılan Hanuman özellikle Ramayana ve bundan kaynaklanan dinsel inanç ve pratiklerde önemli yer tutar.



7-İndra

Hava ve savaş tanrısıdır. Bu tanrı aynı zamanda Hinduizm’de go-loka denilen bereketli, doğal güzelliği ön plana çıkan semavi alemin de yöneticisidir.


8-Kali

Kara olup kan içmeye düşkün bir Hindu tanrıçasıdır. Aynı zamanda Tanrı Şiva'nın da eşi olduğuna inanılır.


9-Rama

Vişnu'nun yedinci avatarası olduğuna inanılır. Savaş tanrısıdır. Mental ve manevi açıdan İdeal erkek ve insan figürü olarak kabul edilir.


10- Ganeşa

Hinduizm'in fil başlı tanrısıdır. Şiva'nın ilk doğan oğludur. Hinduların en çok saygı duyduğu tanrılardan biridir.

1 yorum:

  1. neden tanrıçalar denmesine rağmen tanrıçalara dair bilgiler yok acaba?

    YanıtlaSil