15 Aralık 2017 Cuma

Hristiyanlık'ta Dua


İslam dininde olduğu gibi Hristiyanlık'ta da ibadetin özünü dua oluşturur. Çünkü dua vesilesiyle Hristiyan bir kişi Mesih ile bütünleşir ve tanrıya yaklaşır. Hristiyanlık'ta dua tek başına veya kilisede toplu olarak yapılabilir. Dua ederken dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır. Bunlardan ilki İsa Mesih'in adıyla başlamaktır. Çünkü asli günahtan dolayı insanoğlu tanrıdan uzaklaşmış Mesih'in kurban edilmesiyle bu uzaklık sona ermiştir. Dolayısıyla dua ederken onun adıyla başlamak kişiyi tanrıya yakınlaştırır. Ayrıca Mesih dua eden kişi ile bütünleşir. Mesih adeta onun gören gözü tutan ayağı olur. Dua ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise içtenlikle ve duanın makbul olacağına gerçek anlamda iman ederek yapılmasıdır. Nitekim bu hususta Markos İncili'nde şu ifadeler yer alır: 

"Size doğrusunu söyleyeyim, kim şu dağa, 'Kalk, denize atıl!' der ve yüreğinde kuşku duymadan dediğinin olacağına inanırsa dileği yerine gelecektir. Bunun için size diyorum ki, duayla dilediğiniz her şeyi daha şimdiden almış olduğunuza inanın, dileğiniz yerine gelecektir." (Markos, 11:24-25)

Dua etmek için pek çok sebep vardır. Bu sebeplerden bazıları İncillerde ifade edilmektedir. Buna göre Şeytan'ın saptırmalarına karşı koymak, nimetlere ulaşmak, kurtuluşa ermek gibi sebeplerden dolayı dua edilebilir. Ayrıca dua ederken kişinin alçak sesle ve ağır başlı olarak dua etmesi ve duasında ısrarcı olması diğer önemli hususlardandır.

İncillere baktığımızda İsa mesih'in de çeşitli sebeplerle ve yerlerde dua ettiğini görürüz. İsa Mesih en güç zamanlarında, insanlara davetini yaparken, mucizelerini gerçekleştirirken ve başkalarını kurtarırken dua etmiştir. Ayrıca İsa Mesih öğrencilerine nasıl dua etmeleri hususunda tavsiyelerde de bulunmuştur. Buna göre ikiyüzlüler gibi alenen değil gizli gizli dua edilmeli, gösterişten uzak durulmalı ve ayrıca dua ederken anlamsız sözlerden de uzak durulmalıdır. O; Hristiyanların "Pater Noster" veya "Rabbin Duası" dediği duada öğrencilerine şöyle dua etmelerini salık vermiştir:

"Göklerdeki babamız; adın kutsal kılınsın. Egemenliğin gelsin.
Gökte olduğu gibi yeryzünde de senin istediğin olsun.
Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver.
Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi sen de bizim suçlarımızı bağışla.
Ayartılmamıza izin verme. Kötü olanlardan bizi kurtar.
Çünkü egemenlik, güç ve yücelik sonsuzlara dek senindir, Amin." (Matta, 6:9-13)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder