7 Eylül 2017 Perşembe

Gayr-ı Resmi Yahudiler: Samiriler

Gerizim Dağı'nda Samiriler
Samiriler Filistin'deki Samiriye bölgesinde yaşayan, köken olarak kendilerinin İsrailoğulları'nın soyundan olduklarını ve asırlardır bu topraklarda yaşadıklarını iddia eden kadim bir topluluktur. Ortodokslar tarafından Yahudi olarak kabul edilmeyen Samiriler kendilerini Şamer/Şamerim yani Musa'nın gerçek takipçisi ve onun inancının gerçek koruyucusu olduklarını ifade ederler. Etnik olarak on iki İsrail aşiretinden olan Levi ve Yusuf soylarından geldiklerini iddia eden Samiriler'in kendilerine has bir akideleri vardır. Bunlar Tanrının varlığına, birliğine ve ondan başka bir ilah olmadığına inanmak; Musa'nın Tanrının kulu ve peygamberi olduğuna ve ondan sonra başka bir peygamber gelmeyeceğine inanmak; tek ve yegane kutsal kitabın Tevrat (Tora) olduğuna inanmak ve Tanrının yeryüzünde kutsal kıldığı mekanın Filistin'in Nablus şehri yakınlarındaki Gerizim Dağı olduğuna inanmaktır.

Nablus Şehri- Filistin
Gerizim Dağı
            
Samiriler Ortodoks Yahudilerden farklı olarak Musa'dan sonra gelen peygamberleri gerçek peygamber olarak kabul etmezler tam tersine onları kötü olarak görürler. Yahudi kutsal kitabını oluşturan Tanah'ın Neviim ve Ketuvim kısımlarını kabul etmezler. Samiriler'e göre kendi ellerindeki Tevrat mükemmel ve eksiksiz olup Yahudiler'in ellerindeki Tevrat ise değiştirilmiştir. Ayrıca Tanrının yeryüzünde kutsal kıldığı asıl mekanın Kudüs değil Gerizim Dağı olduğuna inanırlar. Samiriler açısından bir diğer önemli husus ise mesih inancıdır. Fanuta olarak isimlendirdikleri, Tanrının lütfunun İsrailoğulları'ndan kalktığı bu dönemde Samiriler'in beklediği Mesih Taheb bir gün geri gelecek ve Tanrının lütfunu geri getirecektir. Yusuf'un soyundan gelecek olan Taheb hem bir peygamber hem de kral olacaktır. Diğer Yahudiler'in inandığının aksine Davud'un soyundan gelmeyecektir. 

Samiri Tevrat'ı
Samiriler her ne kadar Ortodoks Yahudiler tarafından Yahudi kabul edilmeseler de İsrail Devleti  onları "Samiri Yahudisi" olarak kabul etmiş ve onlara kimlik vermiştir. Kendilerine ait sinagogları ve mezarlıkları da olan Samiriler istisnalar hariç diğer Yahudiler'le evlenmezler. Fakat Samiri bir erkek kendi toplumunda evlenecek birini bulamazsa Samiri olmayan bir kadınla evlenmelerine izin verilmiştir. Evlilik ve boşanma ile ilgili hususlarda Samiri Başkohenliği yetkilidir. Yahudi birinin Samiri biriyle yaptığı evlilik ise İsrail Başhahamlığı tarafından dini anlamda geçerli kabul edilmez zira onlara göre Samiriler Yahudi değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder