18 Mart 2017 Cumartesi

Yezidilikte Melek Tavus İnancı

Melek Tavus'u Simgeleyen Tavus Kuşu

Yezidilik inancında melekler önemli bir yer tutmaktadır. Hatta bundan dolayı Yezidiler dinlerini melekler dini olarak ta ifade ederler. Zira Yezidi kutsal kitabı Mushaf-ı Reş'te (Kara Kitap) ifade edildiğine göre Hüda önce melekleri yaratmıştır. Bu meleklerden ilki ise Pazar günü yaratılmış olan Azazil yani Melek Tavus'tur. Bunun dışında altı melek daha vardır ve bunların her biri belli bir günde yaratılmış ve daha sonra Hüda kainatın tasarrufunu bu meleklere devretmiştir.

Yezidiliğe göre sonsuz bir varlık olan Azazil, Hüda'nın kendi nurundan yaratılmıştır. Hüda, Azazil'den Adem'e secde etmesini istediğinde bunu reddetmiş ve bir görüşe göre cehenneme atılmış, burada yedi bin yıl ağlayıp gözyaşlarıyla cehennemi söndürmüştür. Yezidilerin esas olarak kabul ettiği diğer görüşe göre ise Azazil, Adem'e secde etmeyerek yalnızca Hüda'ya secde ettiğinden imtihanı kazanmış ve diğer melekler ise imtihanı kaybetmiştir.Zira melekler daha önce Hüda'dan başkasına secde etmeyeceklerine dair Hüda'ya söz vermişlerdir. Azazil imtihanı kazandıktan sonra Hüda tarafından ödüllendirilmiş ve Melek Tavus ilan edilmiştir.

Yezidi inancında Tavus kuşu ile simgelenen Melek Tavus, Hüda ile birlikte ikinci önemli tanrısal varlıktır. Fakat onun görevi yaratıcı tanrılıktan çok yönetici tanrılıktır. Yönetici tanrı olan Melek Tavus dünya ile ilgilenmektedir. O yer üstünde ve altında olan her şeyin hakimidir.Yezidilerin bir diğer kutsal kitabı Kitabu'l-Cilve'de ezeli ve ebedi olduğu ifade edilen Melek Tavus her yerde hazır ve nazırdır.Tüm iyilik ve kötülükler onun isteği ile gerçekleşir. O sadece Yezidilere yardım eder. Melek Tavus, Hüda'ya kıyasla daha aktif bir rol aldığından Yezidilikte daha önem arzetmektedir. Zira o pasif değil aktif bir tanrıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder