1 Mart 2017 Çarşamba

Neo-Pagan Bir Hareket: Wicca



1954'te İngiliz memur Gerald Gardner tarafından Witcraft Today isimli eserinde ortaya konan Wicca hareketi yada diğer bir adla modern cadıcılık kökenleri Hıristiyanlık öncesi İrlanda, İskoçya ve Galler gibi dinsel geleneklere  dayanan neo pagan bir harekettir. Wicca öğretisi kökleri panteist pagan inanışlarına dayanan, doğa merkezli bir inanç sistemidir. Hem eski pagan gelenekleri yeniden diriltmek hemde Hıristiyanlığın tek kurtuluş yolunu kendilerinde görüp orta çağ boyunca cadıları yok etmelerine bir tepki olak ortaya çıkmıştır. Wicca Tanrı ve Tanrıçaların merkezde olduğu sevgi, hayat, doğa ve maneviyatın ön plana çıkarıldığı bir harekettir. Wiccalıkta herhangi bir lider yoktur. Wicca'da hem erkekler hemde kadınlar cadı olabilir. Ritüeller toplu (Coven) veya tekil (Solitary) olarak yapılabilir.Toplu halde yapılabilmesi için 13 kişi gereklidir. Buna Cadı halkası da denir. Ayini saygı duydukları rahip veya rahibeler yönetir fakat onlara itaat zorunluluğu yoktur. 




Bu neopagan hareketin bir takım esasları vardır. Bunlar;




Tanrı ve Tanrıçalara İnanç 




Bu tüm pagan geleneklerin olmazsa olmazı ve doğayla uyum içinde yaşamanın da bir gereğidir. Ayrıca doğada mevcut olan herşey kutsal kabul edilir. Zira Tanrılar her yerdedir.




Wiccan Rede'i Kabul Etmek




Kendin dahil kimseye zarar vermemek şartıyla her istediğini yapabilme ve düşünebilme serbestisi. Bu Wicca'lığın altın kuralı sayılır.




Three Fold Law/Üçler Kuralını Kabul Etmek




Bu esasa göre ise yapılan herşey yapana yaptığı şeyin üç katı kuvvetle geri dönecektir.Yaptığın herşey,senin ve diğerlerinin de geleceğini belirleyecektir. O halde herkez kendi kaderinin güvencesidir.




Amerika Cadılar Komitesi'nin 13 Kararını Kabul Etmek




1973'te Amerika Cadılar Komitesi tarafından belirlenen 13 prensip daha vardır ki bu kurallarda temel olarak;


  • Doğa ile uyum içinde yaşama ve doğaya saygı duyma, hayattan zevk alma,

  • Hiç bir otoriter hiyerarşi tanımama, bununla beraber insanlara bir şeyler öğretenlere saygı gösterme, 

  • Büyü ve sihiri kabul etme, bunların din, hikmet ve bilgi olduğunu kabul etme

  • Tek kurtuluş yolunu kendilerinde görüp bu gibi geleneklere karşı olan dinlere özellikle Hıristiyanlığa karşıt olma, 

  • Satanistlerle herhangi bir ilgilerinin olmaması 

şeklinde özetlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder